De K3100-E 3-weg hifi luidspreker

K3100-E - witte uitvoering

De K3100-E – zonder front – in witte uitvoering.

De K3100-E is een passieve 3-weg luidspreker die door Knaap IC in eigen huis geproduceerd wordt. Hij kenmerkt zich onder andere door:
– zuivere en diepe bas klank
– volle en krachtige middentonen
– zeer duidelijke weergave van alle nuances van zang en spraak
– heldere hoge tonen
– natuurgetrouwe weergave van het “originele” geluid zoals het bedoeld is door de makers van muziekstukken en geluidsopnames
– zeer solide luidspreker, hand gebouwd uit MDF houten panelen, leverbaar in een kleur naar wens (binnen de beschikbaarheid van kleuren van akoestische stof voor het front)

Concept
Het concept voor deze luidspreker is ontstaan toen ik voor in de woonkamer van een goede kennis een geluidsinstallatie wilde installeren en hiervoor luidsprekers had besteld. Het geluid van de tegenwoordig veelal in kunststof uitgevoerde luidsprekers viel me behoorlijk tegen, vooral in het lage tonen spectrum, mede gezien de toch behoorlijke aanschafprijs die ervoor betaald moest worden. Ik had tenminste een enigszins redelijke lage tonen weergave verwacht, mede omdat de luidsprekers van een 30cm bas luidspreker voorzien waren.

Op de markt kon ik tot mijn verbazing geen speaker model vinden voor het beoogde budget dat de gewenste kwaliteit en eigenschappen bezat. Uiteindelijk heb ik besloten om zelf een luidspreker te gaan ontwerpen en bouwen die geheel voldoet aan mijn eisen en verwachtingen. Ontwerpen en bouwen van luidsprekers is een zeer complexe en veelomvattende taak waarbij het combineren van verschillende disciplines en het toepassen van de juiste onderdelen en methodes in hoge mate de kwaliteit van het eindresultaat bepalen. Door zelf een luidspreker te ontwerpen en bouwen hoefde ik geen compromissen te accepteren die de kwaliteit van het geluid in de weg zouden staan. Tijdens de ontwerpfase heb ik de geluidskwaliteit als hoogste prioriteit aangehouden. Uiteindelijk heeft de ontwikkeling en testfase van deze luidspreker tot het uiteindelijke product dat deze is geworden ongeveer 4 maanden in beslag genomen.

Technische eigenschappen
Luidspreker units:
lage tonen: 200 Watt / 30,5 cm diameter
midden tonen: 75 Watt / 13 cm diameter
hoge tonen: 120 Watt / 2,5 cm diameter, met waveguide van 14,8 cm

Totaal gewicht:
ca 32 kg

Afmetingen:
H x B x D luidspreker zonder front: 74 cm x 47 cm x 45 cm

Aansluiting:
Door middel van een Speakon connector.

Lage tonen luidspreker unit van de K3100-E
De lage tonen luidspreker unit van de K3100-E.

Close-up van de lage tonen luidspreker unit
Close-up van de lage tonen luidspreker unit.

Midden tonen luidspreker unit van de K3100-E
De midden tonen luidspreker unit van de K3100-E.

Close-up van de midden tonen luidspreker unit
Close-up van de midden tonen luidspreker unit.

Waveguide voor de hoge tonen luidspreker unit

Een waveguide verbetert door zijn vorm de verspreidingshoek van het hoge tonen geluid, verhoogt het geluidsniveau voor hoge tonen en laat door een grotere vorm waarlangs de geluidsgolven naar buiten komen de hoge tonen nauwer aansluiten bij de midden tonen. Hierdoor ontstaat een verbeterde focus van het totaalgeluid. De hoge tonen luidspreker unit van 2,5 cm diameter is tegen de achterzijde van de waveguide gemonteerd en ziet u in het midden.

Scheidingsfilter
Het scheidingsfilter bestaat uit elektronische componenten die het geluidsspectrum in laag, midden en hoog splitsen en doorgeven aan de luidspreker units. Het scheidingsfilter van de K3100-E luidspreker is opgebouwd uit volledig in eigen huis gefabriceerde hoogwaardige en zwaar uitgevoerde lucht spoelen, gecontroleerd met een hoge precisie LC meetinstrument, gecombineerd met eveneens op juiste waarden gecontroleerde en geijkte folie condensatoren. In de keuze van componenten en filter typen is met prioriteit rekening gehouden met een zo laag mogelijk verlies van vermogen van de versterker, een zo lang mogelijke levensduur van de filter componenten en een zo helder en zuiver mogelijke klank. Ik heb veel luister uren besteed om het uiteindelijke scheidingsfilter met de juiste eigenschappen die ik voor ogen had te bepalen.

Door Knaap IC gefabriceerde luchtspoel

Een voorbeeld van een door Knaap IC gefabriceerde luchtspoel voor een scheidingsfilter. Deze spoel heeft een buitendiameter van 7,5 cm en is gemaakt van tientallen meters zware koperdraad. Door bewust geen metalen kern in de spoel te gebruiken wordt voorkomen dat er vervorming in het geluid van de luidspreker optreedt vanwege magnetische energie die zich in de metalen kern ophoopt. Omdat luchtspoelen geen metalen kern bevatten is hiervoor veel meer koperdraad nodig. Door met een voldoende zware koperdraad te werken komt dit de geluidskwaliteit en efficiëntie van de K3100-E luidspreker aanzienlijk ten goede.

Uitvoering
De K3100-E luidsprekerkast is van een zware kwaliteit, gebouwd met stevige MDF panelen van 18mm dikte die door middel van verlijming zijn samengevoegd. Op verschillende manieren is de inwendige constructie van de luidspreker verstevigd en verzwaard en zijn er verschillende soorten dempingsmaterialen aangebracht om ongewenste trillingen tegen te gaan. Dit alles is van zeer groot belang teneinde een zo minimaal mogelijke vervorming vanwege uittreding van resonantie geluid en andere trillingen uit de buitenwanden van de luidsprekerkast te kunnen waarborgen, en draagt hierdoor aanzienlijk bij om een zo natuurlijk mogelijk “origineel” geluid zonder “kleuring” door de houten luidsprekerkast te produceren.

Afmetingen van de K3100-E
Door middel van impedantie metingen en berekeningen is een kast volume gekozen van 123,8 liter, inclusief het geschatte volume van interne constructie delen en dergelijke. Het relatief grote volume is absoluut noodzakelijk om een diepe lage tonen productie te kunnen waarborgen die zowel zuiver als krachtig overkomt. Wanneer de luisteraar een muziekstuk beluistert waarin van oorsprong een hoeveelheid lage tonen zijn opgenomen door de maker kan deze echt genieten van de klank en het gevoel van een zuivere bas die een solide diepte gevoel geeft en vrij is van vervorming en dreun. De luidsprekerkast is namelijk van een gesloten type en bevat dus bewust geen “bas reflex” opening. Dit resulteert in zo minimaal mogelijke vervorming van lage tonen hetgeen zeer wenselijk is en naar mijn mening een veel mooier “origineel” geluid oplevert. Wanneer u meer bas wenst kunt u gebruik maken van een klankregeling waarmee u zult merken dat er een flinke bas capaciteit aanwezig is in deze luidspreker.

Aan de binnenzijde van de luidsprekerkast heeft de midden tonen luidspreker unit een aparte afgesloten eigen ruimte met een optimale inhoud die deze luidspreker unit nodig heeft.

Plaatsing in een ruimte
De K3100-E luidspreker komt het beste tot zijn recht wanneer deze, bijvoorbeeld op een TV meubel of lage kast van ca. 37 cm hoog geplaatst wordt, zodanig dat de hoge tonen luidspreker op oor hoogte komt ten opzichte van de gewenste luister positie. Verder is het bevorderlijk wanneer de luidsprekers ca 1 meter uit de hoeken van de kamer geplaatst worden. Als men meer vrijheid heeft voor plaatsing is het tenslotte nog van voordeel wanneer de luidsprekers ook wat verder van de achterwand van de kamer af geplaatst worden. Uiteraard is dit slechts in specifieke gevallen mogelijk zoals in een zeer ruime woonkamer. Het volstaat dan ook om de luidsprekers tenminste verhoogd te plaatsen op een kast, waarop ze indien mogelijk enigszins uit de hoeken van de kamer verwijderd geplaatst zijn.

Vermogen van de versterker
Met een versterker van ca 50 watt per kanaal is het reeds mogelijk om een hoog muziekvolume te produceren. Minder vermogen kan zelfs ook, afhankelijk van hoeveel geluidsvolume u wilt kunnen produceren. De K3100-E is zeer efficiënt dankzij de gekozen luidspreker units en het zeer verliesarme scheidingsfilter.

Levertijd
Houdt u alstublieft rekening met een levertijd van enkele weken, dit omdat deze luidspreker een zorgvuldig handgemaakt product is hetgeen enige tijd vergt.

Prijs:
De K3100-E kost 995,00 euro per stuk, inclusief BTW.