Problemen die kunnen optreden bij rebranded wifi apparatuur

Als linux fan ben ik altijd geïnteresseerd in producten waarin linux verwerkt is. Door de toepassing van linux zijn producten vaak aanpasbaar, zelfs verder dan de fabrikant oorspronkelijk beoogde. Ik ben graag bereid me hierin te verdiepen om te proberen meer uit een product te halen indien dat gewenst is.

Ook in dit praktijkvoorbeeld was er sprake van ruimte voor verbetering.
Het bleek bij deze zeer voordelige 300mbps wifi router met 4 gigabit LAN poorten(!) van het merk ICIDU dat deze na verloop van tijd problemen kreeg met de wifi verbindingen. Dat is jammer want de router heeft niet de minste specificaties, hij bevat een hoogwaardige Atheros chipset en krachtige Atheros wifi radio met drie afneembare antennes, hetgeen de optie biedt voor gebruik van externe antennes ter verbetering van een wifi netwerk. De router heeft dus veel gebruikspotentieel indien deze stabiel is.

Het eerste dat ik in zo’n geval doe is kijken of er een firmware update is, waarmee ook de versie van het linux besturingssysteem kan worden vernieuwd. In dit geval was er echter geen nieuwe firmware te vinden. Wat ik vervolgens heb gedaan is de router uit elkaar halen om te kijken uit welke fabriek de printplaat afkomstig is. Op die manier kun je namelijk soms toch nieuwere software vinden en problemen oplossen.

Het bleek dat deze wifi router door TP-LINK gefabriceerd is in opdracht van ICIDU. Na enig zoeken kwam ik op pagina’s terecht van Openwrt (een open source OS voor wifi routers) waarin veel documentatie te vinden was over de hardware. Het is namelijk zo dat een router in feite een volledige computer is die op een flash geheugen is geïnstalleerd.

Door middel van het opzoeken van de seriële verbinding met het “System on a chip” van deze router, en het realiseren van de juiste aansluitingen met o.a. logische niveau aanpassingen kon ik via een seriële poort met PuTTY vanuit mijn PC een verbinding opbouwen met de console van de computer in de router. Dit toont niet alleen veel debugging informatie maar biedt ook de mogelijkheid om het flash geheugen van de router te herprogrammeren.

Dit heb ik hierop dus ook gedaan en sindsdien loopt deze wifi router in een testomgeving zeer stabiel.
Mocht toch blijken dat de firmware alsnog niet stabiel is, kan ik altijd nog kijken naar een Openwrt embedded linux image. Vooralsnog vertrouw ik in eerste instantie op de veel nieuwere TP-LINK firmware.
De router is nu permanent voorzien van een seriële console poort dus ik kan altijd hierop inloggen en de nodige aanpassingen en/of debugging doen.


In deze eerste foto ziet u het binnenwerk van de router. Aan de linkerzijde vindt u de connector voor de seriële console die ik heb ingesoldeerd.


Op deze foto ziet u de console aansluiting met onderaan in de foto de “level shifter” printplaat die ik heb gebruikt om in te kunnen loggen met een PC.


Tenslotte nog een screenshot van een onderbroken opstart middels een seriële verbinding met PuTTY.
Hierna verkreeg ik de volledige controle over de hardware en kon ik deze naar wens herprogrammeren.

Ik moet dergelijke handelingen als vakman voor iedereen principieel afraden aangezien dit aan flinke risico’s gebonden is. Flashen (vervangen van de interne software) van apparatuur brengt altijd het risico met zich mee dat u daarna een apparaat heeft waar u niets meer mee kunt. En in het bijzonder in dit geval. Alleen indien u weet wat u doet en het risico van “bricken” (volledig onbruikbaar maken) van uw apparatuur aanvaardt is dit misschien weggelegd.

In dit geval betrof het een afgedankt redelijk voordelig apparaat waar ik nog potentieel in kon zien door hier mijn tijd in te investeren. Als hij niet meer te redden was dan had me dat niet uitgemaakt. In zo’n geval kun je zoiets wel proberen indien de nodige kennis en vaardigheden aanwezig zijn. Uiteraard zijn dergelijke verbeteringen van apparatuur ook voor mijn klanten een optie waarbij ik uiteraard een schappelijk tarief hanteer. Elk geval is natuurlijk weer anders maar ik kan tenminste een onderzoek doen naar de mogelijkheden om problemen op te lossen in dergelijke gevallen.





De informatie zoals beschikbaar gesteld op deze website is puur informatief bedoeld en met uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Voordat u eventuele tips en adviezen op deze website uitvoert moet u zich wel bewust zijn dat dit ten alle tijde geheel voor uw eigen risico is, Knaap IC kan hiervoor geen aansprakelijkheid accepteren. Het is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van Knaap IC kopieën te maken en/of te publiceren van de tekst en informatie op deze website. Vindt u de informatie nuttig en wilt u deze onder de aandacht brengen bij bezoekers van uw eigen website of blog, verzorgt u dan uitsluitend een link naar de betreffende pagina.