De cloud

Cloud oplossingen vind je tegenwoordig overal. Het is een hype die overal gepromoot wordt als de “ICT van de toekomst”. Veel klanten zijn zich er niet goed bewust van wat een cloud nu eigenlijk inhoudt. De promoties komen altijd van hosting bedrijven die uiteraard interesse hebben in het verkopen van deze diensten. Als onafhankelijke ICT dienstverlener wil Knaap IC graag enige aanvullende zaken noemen. Het is zeer belangrijk om altijd volledig geïnformeerd te zijn en te blijven over ICT zaken.

Wat is een cloud nu eigenlijk concreet?
Een cloud is per definitie niets meer of minder dan informatie en/of software die beschikbaar is vanaf het internet. De leidende gedachte hierbij is dat het door gebruik te maken van mobiele internet oplossingen het mogelijk wordt om op verschillende locaties met gegevens en/of software te werken. Het hosting bedrijf is hierbij verantwoordelijk voor het maken van de backups.

Het is van groot belang bij uw overweging om misschien cloud diensten te willen afnemen bij een hosting bedrijf om hiervan eerst de kosten volledig in beeld te brengen. Cloud diensten worden vaak voor aantrekkelijke bedragen aangeboden door hosting bedrijven, echter pas wanneer de volledige kosten per jaar inclusief de geldende beperkingen en totale meerprijzen voor het data verbruik en de hoeveelheid gebruikers in beschouwing genomen worden kunt u pas werkelijk zien wat de dienst per “bottom line” inhoudt en wat erbij komt kijken.
Er worden vaak exchange email accounts aangeboden, wat er echter soms niet duidelijk bij is, is dat u mogelijk niet uw gehele email historie online kunt uploaden omdat ook hierop data beperkingen gelden. Zo kunt u behoorlijk in de problemen raken als u gewend bent en ervan afhankelijk bent om uw email historie te kunnen raadplegen.

Ook is het belangrijk bij welk hosting bedrijf u het vertrouwen neerlegt om daar al uw bedrijfsgegevens onder te brengen. Vergeet u niet dat dit bedrijf – zuiver theoretisch – met een muisklik uw bedrijfsgegevens zou kunnen blokkeren voor iedere toegang. Het is ook een gevoelsmatige kwestie die u zich moet realiseren.

Zijn er buiten hosting bedrijven ook andere mogelijkheden om cloud oplossingen te realiseren?
Dit is zeker mogelijk. Met slechts een internet verbinding en enkele eenvoudige ICT zaken kunt u reeds een eigen cloud bezitten. Het belangrijkste voordeel van een eigen cloud, ook wel private cloud genoemd, is dat u geen dure abonnementen hoeft te betalen. Het kan eventueel van voordeel zijn om te investeren in een snelle internet verbinding, mocht u die nog niet hebben. Voordeel hiervan is dat u met uw zakelijk internet gebruik op kantoor hier meteen mede van profiteert. Een andere eigenschap bij een private cloud is dat deze cloud en uw gegevens in tastbare zin van uzelf blijven. Niemand kan een “knop omdraaien” waarbij u uw eigen gegevens niet meer tot uw beschikking zou hebben.

Mocht u behoefte hebben aan toegang tot uw gegevens onderweg via internet helpt Knaap IC u hier graag mee.De informatie zoals beschikbaar gesteld op deze website is puur informatief bedoeld en met de uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Voordat u eventuele tips en advies op deze website uitvoert moet u zich wel bewust zijn dat dit ten alle tijde geheel voor uw eigen risico is, Knaap IC kan hiervoor geen aansprakelijkheid accepteren. Het is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van Knaap IC kopieën te maken en/of te publiceren van de tekst en informatie op deze website. Vindt u de informatie nuttig en wilt u deze onder de aandacht brengen bij bezoekers van uw eigen website of blog, verzorgt u dan uitsluitend een link naar de betreffende pagina.