De EL-3100 3-weg hifi luidspreker

995.00

Passieve 3-weg HIFI luidspreker die door Knaap Sound Engineering in eigen huis ontwikkeld is en geproduceerd wordt.

lage tonen: 200 Watt / 30,5 cm diameter (12 inch)
midden tonen: 75 Watt / 13 cm diameter
hoge tonen: 120 Watt / 2,5 cm diameter met waveguide van 14,8 cm

Aansluiting: Door middel van een Speakon connector.

Scheidingsfilter volledig met luchtspoelen uitgevoerd.

Constructie: verlijmde MDF panelen en interne constructiedelen, frontpaneel is met dubbele verlijmde MDF panelen uitgevoerd.

Kleur lak buitenzijde: geheel naar uw keuze.

Keuze van luidsprekerdoek: binnen de mogelijkheden van fabrikant/leverancier.

Levertijd: in enkele weken wordt deze luidspreker voor u gebouwd in de kleur van uw keuze.

Categorie:

Beschrijving

De EL-3100 is een passieve 3-weg luidspreker die door Knaap Sound Engineering in eigen huis geproduceerd wordt.
Hij kenmerkt zich onder andere door:
– zuivere en diepe bas klank
– volle en krachtige middentonen
– zeer duidelijke weergave van alle nuances van zang, spraak en muziekinstrumenten
– heldere hoge tonen tot ruim boven het hoorbare spectrum (30.000Hz)
– natuurgetrouwe weergave van het “originele” geluid zoals het bedoeld is door de makers van muziekstukken en geluidsopnames
– zeer solide luidspreker, handgebouwd uit MDF houten panelen, uitgevoerd in een kleur naar wens (binnen de beschikbaarheid van kleuren van akoestische stof voor het front)

Wat is de meerwaarde van een handgebouwde luidspreker boven een luidspreker uit een fabriek?
De grotere luidspreker merken die hun aanbod uit een industriële productie van luidsprekers voeren moeten hierin zeer veel zaken overwegen, zoals materiaalkeuze, keuze van scheidingsfilter componenten en complexiteit van de constructie zelf. Hierin worden deze fabrikanten nogal beperkt in wat er redelijkerwijs mogelijk is in productie, transport, levering, garantie waarborging, enzovoorts. Helaas zie je in bepaalde prijsklassen in de meeste winkelketens en webshops veelvuldig luidsprekers met een plastic kast en metalen roosters die de luidspreker units beschermen tegen beschadiging. Hoewel sommige van deze plastic speakers er zeer mooi uitzien omdat er immers met plastic en metaal veel kan qua vormgeving en bewerking, is het geproduceerde geluid, waarvoor je uiteindelijk een luidspreker koopt, een heel stuk minder fraai. Het is eenvoudig niet realiseerbaar voor producenten om op dergelijke volumes een luidspreker te produceren met een ontwerp, materiaal en constructie wijze zoals de EL-3100. Een kijkje in het binnenwerk van een luidspreker uit massaproductie levert al snel vele negatieve punten op die de geluidskwaliteit aanzienlijk compromitteren.
De EL-3100 wordt volledig voor u met de hand gebouwd hetgeen een werk is dat vele uren in beslag neemt. U krijgt dus zeer veel waarde voor uw geld als u kijkt naar de prijsstelling die momenteel geldt. Als er iets met de luidspreker aan de hand is of wanneer een klant een reparatie na beschadiging of aanpassing of nieuwe akoestische stof voor het frontpaneel nodig heeft behoort dit altijd tot de mogelijkheden en zal dit tegen een zeer redelijk tarief kunnen worden gerealiseerd.

Wat is nu het verschil in geluid met een massa geproduceerde luidspreker?
In mijn ervaring is het zo: kies eenvoudig een aantal muziekstukken dat u in het verleden al veelvuldig met een massa productie luidspreker hebt beluisterd. Speel deze muziekstukken vervolgens af met een set EL-3100 luidsprekers. Het geluid dat u hiermee hoort spreekt boekdelen. Het is een soort “nieuw genieten” en ontdekken van de mooie nuances in uw favoriete muziek zoals bedoeld door de makers ervan. Als u daarna weer de oude luidsprekers aansluit mist u al snel het prachtige geluid van de EL-3100 luidsprekers. De EL-3100 is een “Easy-listening” luidspreker die heel “makkelijk” te beluisteren is. Dat wil zeggen dat de opbrengst van het lage tonen en middentonen geluid door een relatief groot luidspreker oppervlak wordt voortgebracht. Hierdoor zijn stemgeluid, zang, gitaren, viool, cello, piano’s en andere instrumenten erg duidelijk, helder en natuurgetrouw hoorbaar in een muziekstuk. Het is bij opnamen van hoge kwaliteit bijna alsof de muzikanten in uw woonkamer aanwezig zijn. Ook voor muzikanten, zangers, zangeressen of bij het mixen en opnames van muziekstukken is de EL-3100 een luidspreker die u de belangrijke meerwaarde van een juiste weergave van het originele geluid brengt van uw muziekstuk.

Concept
Het concept voor deze luidspreker is ontstaan naar aanleiding van het huidige aanbod en de wijze van constructie die in de luidspreker industrie wordt toegepast. Na het doen van de nodige research (lezen van reviews, specificaties enz) en aanschaffen van een veelbelovend stel luidsprekers voor een kennis moest ik helaas constateren dat deze luidsprekers geheel niet tot mijn tevredenheid presteerden. Ik was op zoek naar luidsprekers die onder andere een goede aanwezigheid van bastonen konden bieden en heb daarom toen gekozen voor een model dat 12 inch bas luidsprekerunits bevatte. Ik had dus ook de verwachting dat er een redelijke bas opbrengst mogelijk zou zijn met deze luidsprekers. Echter tijdens het testen ontdekte ik al vrij snel dat er slechts zeer weinig bastonen vertegenwoordigd waren in het geproduceerde geluid van de luidsprekers. Absoluut minder bastonen dan je binnen een “flat response” zou mogen, of beter gezegd – zou moeten – verwachten. Zelfs een equalizer kon de luidsprekers er niet toe brengen om zelfs maar een redelijke opbrengst van bastonen te produceren. Het was duidelijk dat de producent zodanig de filter elektronica in de luidsprekers had aangepast en ingeperkt dat de luidsprekers op geen enkele wijze een redelijke hoeveelheid lage tonen konden produceren. Ik vermoed dat dit mede te maken heeft met de constructie van de luidsprekers(vervorming door resonantie problemen) en/of de capaciteit van de bas luidspreker units zelf om zuivere bastonen op normale volume niveau’s te kunnen produceren. Wat de reden van de producent dan ook is geweest, mijn conclusie moest helaas zijn dat dergelijke luidsprekers niet voldoen aan mijn eisen en verwachtingen.

Op de markt kon ik tot mijn teleurstelling geen luidspreker model vinden voor een redelijk budget dat de gewenste kwaliteit en eigenschappen bezat. Ik heb nog kort overwogen om de reeds aangeschafte luidsprekers te openen en van een ander scheidingsfilter te voorzien, maar heb hiervan toch afgezien omdat ik verwachtte dat de constructie van de luidsprekerkast en eigenschappen van de bastonen luidspreker een redelijk resultaat waarschijnlijk in de weg zouden gaan staan.

Uiteindelijk heb ik om diverse redenen besloten dat het zeer zinvol en wenselijk was om zelf een luidspreker te gaan ontwikkelen en bouwen die wel geheel voldoet aan mijn eisen en verwachtingen.

Het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige luidsprekers is een zeer complexe en veelomvattende taak waarbij het combineren van verschillende disciplines en het toepassen van de juiste onderdelen en methodes in hoge mate de kwaliteit van het eindresultaat bepalen. Het ontwikkelen van de EL-3100 luidsprekers is als het perfectioneren van een recept geweest waarbij het kiezen, toepassen en testen van ingrediënten en methoden het ultieme perfecte resultaat heeft geproduceerd, exact zoals ik steeds in gedachten heb gehouden tijdens het hele proces.

Door zelf een luidspreker te ontwerpen en bouwen hoefde ik nergens compromissen te accepteren die de kwaliteit van het geluid in de weg zouden staan. Tijdens de ontwerpfase heb ik altijd de geluidskwaliteit, zuiverheid en integriteit als hoogste prioriteit aangehouden. Dat is dus bepalend geweest om op dit eindresultaat te komen.

Uiteindelijk heeft de ontwikkeling en testfase van deze luidspreker tot het uiteindelijke product dat deze is geworden ongeveer 4 maanden in beslag genomen. Daarna volgde nog een proces van verder uitwerken en perfectioneren van productie van enkele maanden.

Technische eigenschappen
Luidspreker units:
lage tonen: 200 Watt / 30,5 cm diameter
midden tonen: 75 Watt / 13 cm diameter
hoge tonen: 120 Watt / 2,5 cm diameter, met waveguide van 14,8 cm, maximum 30.000 Hz

Totaal gewicht zonder front:
ca 32 kg

Afmetingen:
H x B x D luidspreker zonder front: 74 cm x 47 cm x 45 cm

Aansluiting:
Door middel van een Speakon connector.

Lage tonen luidspreker unit van de EL-3100
De lage tonen luidspreker unit van de EL-3100.

Close-up van de lage tonen luidspreker unit
Close-up van de lage tonen luidspreker unit.

Midden tonen luidspreker unit van de EL-3100
De midden tonen luidspreker unit van de EL-3100.

Close-up van de midden tonen luidspreker unit
Close-up van de midden tonen luidspreker unit.

Waveguide voor de hoge tonen luidspreker unit

Een waveguide verbetert door zijn vorm de verspreidingshoek van het hoge tonen geluid, verhoogt het geluidsniveau voor hoge tonen en laat door een grotere vorm waarlangs de geluidsgolven naar buiten treden de hoge tonen nauwer aansluiten bij de midden tonen. Hierdoor ontstaat een verbeterde focus en vermenging van het totaalgeluid. De hoge tonen luidspreker unit van 2,5 cm diameter is tegen de achterzijde van de waveguide gemonteerd en ziet u in het midden.

Scheidingsfilter
Het scheidingsfilter bestaat uit elektronische componenten die het geluidsspectrum in laag, midden en hoog splitsen en doorgeven aan de luidspreker units. Het scheidingsfilter van de EL-3100 luidspreker is opgebouwd uit volledig in eigen huis gefabriceerde hoogwaardige en zwaar uitgevoerde lucht spoelen, gecontroleerd met een hoge precisie LC meetinstrument, gecombineerd met eveneens op juiste waarden gecontroleerde en geijkte folie condensatoren. In de keuze van componenten en filter typen is met prioriteit rekening gehouden met een zo laag mogelijk verlies van vermogen van de versterker, een zo lang mogelijke levensduur van de filter componenten en een zo helder en zuiver mogelijke klank. Ik heb veel luister uren besteed om het uiteindelijke scheidingsfilter met de juiste eigenschappen zoals ik voor ogen had te bepalen.
Door Knaap Sound Engineering gefabriceerde luchtspoel

Een voorbeeld van een door Knaap Sound Engineering gefabriceerde luchtspoel voor een scheidingsfilter. Deze spoel heeft een buitendiameter van 7,5 cm en is gemaakt van tientallen meters zware koperdraad. Door bewust geen metalen kern in de spoel te gebruiken wordt voorkomen dat er vervorming in het geluid van de luidspreker optreedt vanwege magnetische energie die zich in de metalen kern kan ophopen en het zuivere originele geluid kan tegenwerken en vervormen. Omdat luchtspoelen geen metalen kern bevatten is hiervoor veel meer koperdraad nodig en is de productie ervan dus ook meer kostbaar. Door met een voldoende zware koperdraad met lage weerstand te werken komt ook dit de geluidskwaliteit en de efficiëntie van de EL-3100 luidspreker aanzienlijk ten goede.

Uitvoering
De EL-3100 luidsprekerkast is van een zware kwaliteit, gebouwd met stevige MDF panelen van 18mm dikte die door middel van verlijming zijn samengevoegd. Op verschillende manieren is de inwendige constructie van de luidspreker verstevigd en verzwaard en zijn er verschillende soorten dempingsmaterialen aangebracht om ongewenste trillingen tegen te gaan. Dit alles is van zeer groot belang teneinde een zo minimaal mogelijke vervorming vanwege uittreding van resonantie geluid en andere trillingen uit de buitenwanden van de luidsprekerkast te kunnen waarborgen, en draagt hierdoor aanzienlijk bij om een zo natuurlijk mogelijk “origineel” geluid zonder “kleuring” door de houten luidsprekerkast te produceren. Een luidsprekerkast is geen klankkast zoals je ten onrechte op sommige websites van fabrikanten leest, maar dient juist zo stil mogelijk te zijn.

Afmetingen van de EL-3100
De EL-3100 is een luidspreker zonder compromissen. Door middel van impedantie metingen en berekeningen is een kast volume gekozen van 123,8 liter, inclusief het geschatte volume van interne constructie delen en dergelijke. Het relatief grote volume, en dus ook afmetingen en gewicht, zijn absoluut noodzakelijk om een diepe lage tonen productie te kunnen waarborgen die zowel zuiver als krachtig overkomt. Wanneer de luisteraar een muziekstuk beluistert waarin van oorsprong een hoeveelheid lage tonen zijn opgenomen door de maker kan deze echt genieten van de klank en het gevoel van een zuivere bas die een solide diepte gevoel geeft en vrij is van vervorming en dreun.

Gesloten luidsprekerkast
De luidsprekerkast van de EL-3100 is van een gesloten type en bevat dus bewust geen “bas reflex” opening. Dit resulteert in zo minimaal mogelijke vervorming van lage tonen hetgeen zeer wenselijk is en naar mijn mening een veel mooier “origineel” geluid oplevert. Wanneer u meer bas wenst kunt u gebruik maken van een klankregeling waarmee u zult merken dat er een flinke bas capaciteit beschikbaar is in deze luidspreker.

Middentonen unit
Aan de binnenzijde van de luidsprekerkast heeft de midden tonen luidspreker unit een aparte afgesloten eigen ruimte met een optimale inhoud die deze luidspreker unit nodig heeft. Dit voorkomt mede het beïnvloeden van het middentonen geluid door luchtverplaatsingen van de bas luidspreker unit, vooral rond het toongebied waar deze units elkaar treffen binnen het geluidsspectrum.

Plaatsing in een ruimte
De EL-3100 luidspreker komt het beste tot zijn recht wanneer deze, bijvoorbeeld op een TV meubel of lage kast van ca. 37 cm hoog geplaatst wordt, zodanig dat de hoge tonen luidspreker unit(de bovenste) op oor hoogte komt ten opzichte van de gewenste luister positie. Verder is het bevorderlijk wanneer de luidsprekers ca 1 meter uit de hoeken van de kamer geplaatst worden. Als u meer vrijheid heeft voor plaatsing is het tenslotte nog van voordeel wanneer de luidsprekers ook wat verder van de achterwand van de kamer af geplaatst worden. Uiteraard is dit slechts in specifieke gevallen mogelijk zoals in een zeer ruime woonkamer. Het volstaat dan ook om de luidsprekers tenminste verhoogd te plaatsen op een kast, waarop ze indien mogelijk enigszins uit de hoeken van de kamer verwijderd geplaatst zijn. Verder zijn factoren zoals de materialen van vloeren, muren en plafonds, aanwezigheid van gordijnen en vulling van de ruimte, van grote invloed op het geluid in een ruimte. Het verdient altijd aanbeveling om echo’s via harde oppervlakten in een ruimte te minimaliseren.

Vermogen van de EL-3100 en de keuze van een versterker
De EL-3100 is niet voorzien van een beveiliging tegen overbelasting, met name omdat de zorg bestaat dat een overbelastingsbeveiliging een compromis zal opleveren in de geluidskwaliteit, hetgeen niet past binnen de opzet van dit ontwerp. Dat betekent dat indien de EL-3100 met teveel muziekvermogen wordt aangestuurd deze theoretisch hierdoor zou kunnen beschadigen.

De EL-3100 heeft door de toepassing van het zeer verliesarme scheidingsfilter en de keuze en configuratie van luidspreker units een hoge efficiëntie van geluidsopbrengst hetgeen wil zeggen dat reeds bij een gering versterker vermogen u al een relatief hoog geluidsniveau uit de luidsprekers verkrijgt, en gemakkelijk een ruimte met kwalitatief zeer hoogwaardig geluid kunt vullen. In principe is de EL-3100 bedoeld voor gebruik in een woonkamer, echter dit sluit geenszins het gebruik voor een feest of gelegenheid uit, integendeel. Let u bij dansgelegenheden erop dat de EL-3100 voldoende hoog wordt opgesteld zoals eerder omschreven.

Het is dan ook veel waardevoller om een versterker toe te passen die een zo breed mogelijk geluidsspectrum en een zo laag mogelijke vervorming kan realiseren. De keuze van een versterker is dus ook mede van invloed op het eindresultaat van het geproduceerde geluid uit de EL-3100. Ik adviseer om een vermogen van ca 50-100W per kanaal te hanteren en de versterker niet overmatig aan te sturen met de geluidsbron die u aansluit op de ingang van de versterker. Minder vermogen kan zelfs ook, afhankelijk van hoeveel geluidsvolume u wilt kunnen produceren. Tenslotte wil ik een ieder nog aanraden om zo min mogelijk, of het beste helemaal niet gebruik te maken van toonregeling of equalizers. Als u het geproduceerde geluid middels een oscilloscoop bekijkt en de toonregeling vanaf de middenstand verdraait ziet u meteen hoe aanzienlijk het originele geluid wordt vervormd en dat hier weinig van overblijft. Als u een “direct mode” knop op uw versterker heeft die alle klankregeling en balans electronica omzeilt adviseer ik om deze te gebruiken. Muziekstukken zijn opgenomen met de juiste klank en volume per instrument zoals door de maker bedoeld. Om optimaal hiervan te genieten is het altijd verstandig deze klank origineel te laten.

Welke versterker wordt geadviseerd met de EL-3100 luidsprekers?
Knaap Sound Engineering heeft zich recentelijk verdiept in het huidige aanbod van commercieel beschikbare versterker technologie. Na een studie van zeer veel producten en de eigenschappen en ervaringen hiermee zoals je kunt vinden op het internet, valt momenteel het advies op de Cambridge Audio CXA60. In een prijsklasse van rond €800,00 is het mijns inziens niet mogelijk een betere versterker te vinden en is dit een echte aanrader. Deze versterker heeft een traditionele prachtig ogende opbouw met digitale ingangen middels een Wolfson WM8740 DAC en een analoog versterkend frequentiebereik van 5 Hz t/m 60kHz.
– Productpagina van de fabrikant voor de CXA60.
– een review van What Hifi? die boekdelen spreekt over deze versterker
Knaap Sound Engineering heeft geen enkele relatie met Cambridge Audio, en heeft deze keuze dan ook puur op het behaalde resultaat van de fabrikant met dit product gebaseerd.

Tenslotte verdient het aanbeveling om zo veel mogelijk HD opnamen te beluisteren met de EL-3100 luidsprekers. Hoe beter het bronmateriaal, hoe meer plezier u kunt beleven aan het beluisteren ervan. Zeker in combinatie met de CXA60 versterker.

Er kan geen garantie worden gegeven tegen beschadiging van de EL-3100 door overbelasting. Bij beschadiging van luidspreker units kunnen deze tegen een zeer redelijk tarief door Knaap Sound Engineering worden vervangen.
In de praktijk houdt het in dat u een vrij grote geluidsopbrengst heeft met de EL-3100 maar dat u wel moet oppassen om de EL-3100 niet te oversturen met uw versterker.

Levertijd
Houdt u alstublieft rekening met een levertijd van enkele weken, dit omdat deze luidspreker een zorgvuldig handgemaakt product is hetgeen dan ook enige tijd vergt, aangezien in de visie van Knaap Sound Engineering een dergelijke hoogwaardige geluidskwaliteit niet op gehaaste wijze kan en moet worden bereikt. Bij elke nieuw te bouwen luidspreker vraagt Knaap Sound Engineering zich continu af, hoe kan het nog perfecter en nog beter?

Extra informatie

Gewicht 32 kg
Afmetingen 45 x 47 x 74 cm